<a href="redirect.php?banner_id=38&amp;sid=24dc4efab917a13078e8369de786d1c3" target="_blank"></a>
Du List
<a href="redirect.php?banner_id=37&amp;sid=24dc4efab917a13078e8369de786d1c3" target="_blank">njuskalo</a>
facebook
 ČlanstvoPanda portal   Korisničke grupePanda Baby shop   FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   ProfilProfil   ChatChat   RegistracijaRegistracija 

Sada je: čet tra 17, 2014 2:53 am.
Privatne poruke | Login
Leća
facebook topic

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Panda Forum -> Recepti , namirnice , savjeti zlata vrijedni , zimnica -> Savjeti zlata vrijedni
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Nataly
Osoblje foruma


Pridružen/a: 01. 07. 2007.
Postovi: 5083
Lokacija: Slavonija

PostPostano: čet sij 10, 2008 12:14 am    Naslov: Leća Citiraj i odgovori

LećaLeća je odličan izvor tiamina, vitamina B6, fosfora, magnezija, željeza i cinka, i dobar izvor riboflavina i niacina.

Latinski naziv: Lens esculenta L.; Lens culinaris Medic.
Engleski naziv: lentil
Regionalni naziv: leće, lečica, sočivo, soška
Energetska i nutritivna vrijednost
Usporedba namirnica
Opis i porijeklo
Leća se ubraja u grupu zrnatih mahunarki, zajedno s grahom, graškom, bobom i slanutkom. Poznato je oko četrdesetak sorti, koje se razlikuju bojom, veličinom i oblikom.

Leća ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni kolesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana.
Biljka ima jednu ili razgranatu stabljiku visine 15-75 cm sastavljenih listova. Cvjetovi su bijele, ljubičaste ili svijetloplave boje, a iz njih se razvijaju mahune, koje sadrže 1-2 sjemenke.

Sitnosjemena leća ima sitne do srednje velike mahune sa sjemenkama promjera 3-6 mm, a krupnosjemena podvrsta ima krupne plosnate mahune i plosnato sjeme promjera 6-9 mm, raznih nijansi. Kod nas se najčešće kuha smeđa leća, a može se naći i zelena, narančasta i crna.

Leća se uzgajala još u mlađem kamenom dobu, a pretpostavlja se da potječe iz jugozapadne Azije, odakle se preko Sredozemlja proširila u Europu. Pretpostavlja se da je leća bila prva namirnica koja se počela uzgajati. Prije 8000 godina pronađena je na arheološkim nalazištima Bliskog Istoka, a pronađena je i u grobnicama egipatskih faraona. Uzgajali su je i stari Grci i Rimljani, a spominje se i u Bibliji. Stoljećima se leća konzumirala s još dvije tradicionalne namirnice koje su se uz nju uzgajale, ječmom i pšenicom.

Energetska i nutritivna vrijednost
Prema smjernicama piramide pravilne prehrane, leća se nalazi u grupi namirnica zajedno s ostalim suhim mahunarkama, mesom, ribom, jajima i orašastim plodovima. Preporuka za tu grupu namirnica je 2-3 serviranja dnevno. Kao jedinica serviranja uzima se &frac12; šalice kuhanih suhih mahunarki.

Leća je poznata kao energetski vrijedna namirnica (338 kcal na 100 g) zbog visoke koncentracije B vitamina i velikih količina ugljikohidrata. Ta je kombinacija čini idealnom namirnicom za fizički aktivne osobe. Ugljikohidrati iz leće postepeno se otpuštaju u krv nakon obroka zahvaljujući svom složenom sastavu i prisutnim vlaknima.

Leća je odličan izvor proteina i vlakana (100 g osušene leće osigurava 48% proteina i 46% vlakana od preporučenih dnevnih potreba). Mahunarke su najbolji i najkvalitetniji izvor proteina u biljnom svijetu. Leća sadrži velike količine aminokiseline lizin koja nedostaje žitaricama, a siromašna je metioninom, triptofanom i cisteinom, kojima obiluju žitarice.

Zbog toga se kombiniranjem leće s različitim žitaricama u istom obroku dobiva uravnoteženi sastav aminokiselina, čime se zadovoljava ukupna potreba ljudskog organizma za esencijalnim aminokiselinama. Osim sa žitaricama, leću je poželjno pripremati s jajima ili mesom. Zbog bogatstva proteina, za mahunarke se često kaže da su alternativa mesu jer su, za razliku od mesa, pristupačnije cijenom, lako dostupne i jednostavne za pripremu.

Za razliku od nekih vrsta mahunarki kao što su npr. soja, kikiriki i slanutak, leća je siromašna mastima. Sadrži značajne količine vitamina i minerala. Odličan je izvor tiamina, vitamina B6, fosfora, magnezija, željeza i cinka. Dobar je izvor riboflavina i niacina, i osrednji izvor folata i kalcija.

DOBAR IZVOR - pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 10% dnevnih potreba RDA
ODLIČAN IZVOR - pojam se odnosi na one namirnice koje sadrže vitamine, minerale, proteine i vlakna u količini od najmanje 20% dnevnih potreba RDA.
RDA - Recommended Dietary Allowances (preporučene dnevne količine)

Ljekovitost
Leća ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni kolesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana.

Topiva vlakna snižavaju razinu glukoze i kolesterola u krvi, čime smanjuju potrebu za inzulinom kod osoba oboljelih od dijabetesa.

Netopiva vlakna pospješuju probavu i skraćuju vrijeme zadržavanja hrane u probavnom sustavu, te na taj način smanjuju rizik od raka debelog crijeva.

Visok sadržaj vitamina B-kompleksa povoljno utječe na živčani sustav, a visoki sadržaj željeza pomaže u sprječavanju slabokrvnosti.

Kupovanje i čuvanje
Leća su uvijek kupuje u suhom obliku (smeđa, zelena, narančasta) u rinfuzi ili u dućanima u pakiranju od 500 g. Prilikom kupovine provjerite da nema pokazatelja vlage, prisustva insekata, te da su sjemenke cijele.

Čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom, suhom i tamnom mjestu do 6 mjeseci. Kuhanu leću možete čuvati u hladnjaku do 3 dana.

Priprema jela s lećom
Leća se može pripremati isti dan kada se jelo i poslužuje, jer, za razliku od ostalih mahunarki, ne treba je močiti dan ranije. Prije pranja, leću raširite na kuhinjskom stolu ili radnoj površini kako bi odstranili manju nečistoću. Nakon toga, leću stavite u cjediljku i operite je nekoliko puta pod tekućom vodom.

Prije 8000 godina pronađena je na arheološkim nalazištima Bliskog Istoka, ali i u grobnicama egipatskih faraona.
Kako bi leća bila lakše probavljiva, nemojte je staviti u hladnu, već u kipuću vodu. Kada je voda uzvrela, smanjite temperaturu i posudu poklopite. Zelena leća je kuhana za otprilike 45 minuta, dok je narančasta gotova za 25 minuta. Ovisno o namjeni, vrijeme kuhanja možete skraćivati, odnosno produživati. Ukoliko leću pripremate na salatu ili je dodajete juhi, treba je maknuti s vatre 5-10 minuta ranije od uobičajnog vremena kuhanja kako bi ostala čvršća, dok kod pripreme jela u kojima ona treba biti mekana (poput pirea), ostavite leću kuhati 10-15 minuta duže.

Leća se odlično slaže s rajčicom, lukom, češnjakom, mesom, suhomesnatim proizvodima, maslinovim uljem te ovčjim i kozjim sirevima.

Možete je poslužiti kao glavno jelo u obliku variva ili juhe, kao prilog mesu, u kombinaciji s tjesteninama, palentom, na salatu ili kao namaz. Jednako tako, njeno se brašno može miješati s brašnima žitarica u pripremi kruha i kolača.

Naša kuhinja vrlo malo koristi ovu mahunarku, dok je svjetske kuhinje upotrebljavaju na pomalo egzotičan način.

Indijska kuhinja svakako prednjači u pripremi raznih jela od leće. Bengali dhal je gusta juha od žute razdvojene leće, koja je, zbog dodatka čili papričica i grožđica, istovremeno i ljuta i slatka. Piletina s lećom uz dodatak rajčica i svojstvenih začina poput čilija, gorušice, lišća limete i korijandora, salata od leće uz dodatak naribanog krastavca, kokosa, đumbira, limete i čilija, tanki kruh od lećina brašna, papad, pržen ili pečen na žaru, ili dosai, palačinke od fermentiranog tijesta, koje se priprema od riže dugog zrna i razdvojene leće, neka su od jela s lećom u kojima su okusi spojeni na vrlo maštovit način od namirnica uobičajenih za to podneblje.

U arapskoj kuhinji leća se kombinira najčešće s bulgur pšenicom i rižom. Imjadra je juha od bulgur pšenice i leće s dodatkom rajčice i jogurta, koja se poslužuje tako da se u posudi jasno vide tri različito obojena kruga od navedenih namirnica, dok je megaddara prilog od riže i leće.

Mediteranci, osobito Francuzi, pripremu leće prilagodili su svojoj kuhinji, pa je tako pirjaju na gušćoj masnoći, pripremaju kao maštovitu povrtno-voćnu salatu od rikule i leće, svježih smokvi i malina uz dodatak toplog kozjeg sira, ili ju poslužuju pirjanu uz aromatične janjeće kotlete. Talijani je, pak, koriste kod pripreme tjestenine u kombinaciji s talijanskom kobasicom, maslinovim uljem, svježe nasjeckanim peršinom i naribanim pecorinom.

Leći nije odoljela ni Latinska Amerika, gdje se priprema s bakalarom u ekvadorskom specijalitetu Fanesca, koji se poslužuje za Badnjak, ili u umaku od rajčica s dodatkom češnjaka, luka i korijandora kao ukusnom dodatku odrescima.

http://www.coolinarika.com/namirnica/leca
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
MONIKA
Catch Me If You Can


Pridružen/a: 21. 08. 2007.
Postovi: 2599

PostPostano: čet sij 10, 2008 10:07 am    Naslov: Citiraj i odgovori

ja nikad nisam jela leću, ali sam ju neki dan kupila, pa ću sad nešto isprobati
_________________
Moji anđeli
http://picasaweb.google.com/lastavica69/MojiAnEli02
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
andjela1502
Catch Me If You Can


Pridružen/a: 24. 09. 2007.
Postovi: 3288

PostPostano: čet sij 10, 2008 1:55 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

MONIKA je napisao/la:
ja nikad nisam jela leću, ali sam ju neki dan kupila, pa ću sad nešto isprobati


ni ja - javi kakva vam je bila
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Karlova_mama
Top poster
Top poster


Pridružen/a: 05. 09. 2007.
Postovi: 1595
Lokacija: tamo negdje iza duge...

PostPostano: čet sij 10, 2008 8:45 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

ni ja ih nisam jela- pa obavezno javi jel ukusno!
_________________
HTML • Ezboard • PseudoHTML, UBBCode and BB Code
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti Web stranice
london
Catch Me If You Can


Pridružen/a: 21. 08. 2007.
Postovi: 2178
Lokacija: tamo gdje jos ima snova

PostPostano: uto sij 15, 2008 11:26 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

mi je ne volimo dontknow
_________________
"...tamo gdje je davno stao sat
i vrijeme broji se na bezbroj nacina
tamo gdje jos ima snova
tamo gdje je parada ova
nema puno smisla vjeruj mi..."
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Mali medo
Uživajte dok ste mladi


Pridružen/a: 13. 06. 2007.
Postovi: 5711
Lokacija: Na obali

PostPostano: uto vel 05, 2008 12:58 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Volim lecu al je rijetko kuham Embarassed
_________________
www.platnene-pelene.com
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Nataly
Osoblje foruma


Pridružen/a: 01. 07. 2007.
Postovi: 5083
Lokacija: Slavonija

PostPostano: uto vel 05, 2008 11:22 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Još nisam probala Embarassed
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Panda Forum -> Recepti , namirnice , savjeti zlata vrijedni , zimnica -> Savjeti zlata vrijedni Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.
platnene pelene za bebe
 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
HR (Cro) by Ančica Sečan
Designed by:low cost hostingMilan Hotel
Moje dijete
Ana forum
zubic vila