<a href="redirect.php?banner_id=38&amp;sid=6c36c733ab44500aabf98c0cfb1a7a66" target="_blank"></a>
Du List
<a href="redirect.php?banner_id=37&amp;sid=6c36c733ab44500aabf98c0cfb1a7a66" target="_blank">njuskalo</a>
facebook
 ČlanstvoPanda portal   Korisničke grupePanda Baby shop   FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   ProfilProfil   ChatChat   RegistracijaRegistracija 

Sada je: pet lip 23, 2017 7:00 am.
Privatne poruke | Login
vanmaterična trudnoća
facebook topic

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Panda Forum -> O trudnoći
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
MONIKA
Catch Me If You Can


Pridružen/a: 21. 08. 2007.
Postovi: 2599

PostPostano: pet kol 31, 2007 12:24 am    Naslov: vanmaterična trudnoća Citiraj i odgovori

Dal je neko imao vanmateričnu trudnoću ili pozna nekog?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Nataly
Osoblje foruma


Pridružen/a: 01. 07. 2007.
Postovi: 5083
Lokacija: Slavonija

PostPostano: pet kol 31, 2007 12:31 am    Naslov: Citiraj i odgovori

Imala je kolegica s kojom radim.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
aleksandrina
Početnik
Početnik


Pridružen/a: 25. 08. 2007.
Postovi: 269

PostPostano: pet kol 31, 2007 1:08 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Imala i moja rodakinja.Poslije toga rodila jos dvoje djece.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
andjela1502
Catch Me If You Can


Pridružen/a: 24. 09. 2007.
Postovi: 3288

PostPostano: sri pro 12, 2007 12:31 am    Naslov: Citiraj i odgovori

Čula sam i ja da žene nakon vanmaterične trudnoće imaju normalne trudnoće!
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
MONIKA
Catch Me If You Can


Pridružen/a: 21. 08. 2007.
Postovi: 2599

PostPostano: sri pro 12, 2007 11:37 am    Naslov: Citiraj i odgovori

andjela1502 je napisao/la:
Čula sam i ja da žene nakon vanmaterične trudnoće imaju normalne trudnoće!

Mogu imati normalne trudnoće, al je dosta velika mogučnost da se ponovi, a i teže je ostati u drugom stanju s obzirom da posline vanmaterične žene obično imaju jedan jajnik ili jajovod. Meni je kod vanmaterične puknuo lijevi jajovod, tako da mi je samo desni jajnik u funkciji pošto lijevi nije povezan s maternicom.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
andjela1502
Catch Me If You Can


Pridružen/a: 24. 09. 2007.
Postovi: 3288

PostPostano: sri pro 12, 2007 3:11 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

MONIKA je napisao/la:
andjela1502 je napisao/la:
Čula sam i ja da žene nakon vanmaterične trudnoće imaju normalne trudnoće!

Mogu imati normalne trudnoće, al je dosta velika mogučnost da se ponovi, a i teže je ostati u drugom stanju s obzirom da posline vanmaterične žene obično imaju jedan jajnik ili jajovod. Meni je kod vanmaterične puknuo lijevi jajovod, tako da mi je samo desni jajnik u funkciji pošto lijevi nije povezan s maternicom.sorry dontknow
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
MONIKA
Catch Me If You Can


Pridružen/a: 21. 08. 2007.
Postovi: 2599

PostPostano: sri pro 12, 2007 3:29 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Ma ništa, ja sam sad rodila bez problema, teško je ženama kojima se to dogodi dva puta pa ostanu bez oba jajnika. Teško je skužiti takvu trudnoću prije nego što je prekasno.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
MONIKA
Catch Me If You Can


Pridružen/a: 21. 08. 2007.
Postovi: 2599

PostPostano: sri pro 12, 2007 3:36 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Izvanmaterična trudnoća
MM
Izvanmaterična trudnoća podrazumijeva razvoj trudnoće izvan maternice, najčešće u jajovodima ili rijeđe u donjem dijelu trbuha ili jajniku. Najčešći uzroci izvanmaterične trudnoće su nepravilnosti na putu kroz koji prolazi oplođeno jajašce. Pročitajte! Izvanmaterična trudnoća Izvanmaterična trudnoća podrazumijeva razvoj trudnoće izvan maternice, najčešće u jajovodima ili rijeđe u donjem dijelu trbuha ili jajniku. Najčešći uzroci izvanmaterične trudnoće su nepravilnosti na putu kroz koji prolazi oplođeno jajašce, a jedan od glavnih je upala jajnika koja uzrokuje promjene na jajovodima. Obzirom na nepravilnosti i promjene unutar jajovoda, oplođeno jajašce ne može se razvijati pa dolazi do prekidanja trudnoće.
Kao i kod normalne trudnoće, žena i u ovom slučaju može imati sve simptome :

izostanak menstruacije
jutarnje mučnine
osjetljivost na okuse i mirise
bolne grudi
vrtoglavice, slabost i sl.
Obično par tjedana nakon začeća dolazi do prvih znakova koji mogu pokazati da nešto s plodom, odnosno trudnoćom, nije u redu. U tom slučaju najčešći pokazatelji su:

jaka probadajuća bol u trbuhu
nesvjestica
ubrzano bilo
povraćanje ili nagon za povraćanjem
Uslijed ovih promjena u pravilu dolazi do vaginalnog krvarenja, no ono je minorno u odnosu na unutarnje krvarenje u trbušnoj šupljini. Ono nastaje kao posljedica pucanja krvnih žila u jajovodu i može biti vrlo bolno, tako da je život žene nerijetko u opasnosti. Svi navedeni simptomi poslijedica su unutarnjeg krvarenja.

Vanmaterična trudnoća, uz redovne kontrole može se primjetiti na vrijeme čime se spriječavaju problemi i unutarnje krvarenje.

Prekid izvanmaterične trudnoće može se dogoditi i postupnim stezanjem jajovoda. U tom slučaju žena povremeno osjeća jake, probadajuće ili slabije bolove, primjećuje vaginalno krvarenje i pomalo gubi navedene simptome trudnoće. Vaginalno krvarenje i nagli, probadajući bolovi mogu se osjećati i duže vrijeme.

Pomoć u slučaju izvanmaterične trudnoće može pružiti isključivo liječnik, u bolnici. U slučaju naglog krvarenja ili jakih bolova, poželjno je javiti se u najbližu bolnicu kako se ne bi izlagali daljnjim komplikacijama.


--------------------------------------------------------------------------------

Autor: MM (mama-mami.com)
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
MONIKA
Catch Me If You Can


Pridružen/a: 21. 08. 2007.
Postovi: 2599

PostPostano: sri pro 12, 2007 3:40 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Vanmaterična trudnoća
Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, pretraga
Vanmaterična trudnoća je trudnoća kod koje se oplođena jajna ćelija razvija van materice. Može da se razvije na jajniku, jajovodu ili u trbušnoj duplji. Prema mjestu gdje je došlo do usađivanja oplođene jajne ćelije razlikujemo:

Tubarnu trudnoću
Abdominalnu trudnoću
Ovarijalnu trudnoću
Na 100 do 200 ostvarenih poroda javlja se jedna vanmaterična trudnoća.Od ove tri nabrojane vrste vanmaterične trudnoće njačešća je tubarna trudnoća. Na nju odpada 95% od svim vanmateričnih trudnoća, a na ovarijalnu i abdominalnu trudnoću 5%. Danas su vanmaterične trudnoće sve učestaliji problem zbog slobodnijeg seksualnog života žena, čestih promjena partnera, i naravno upala koje dovode do suženja lumena jajovoda. Takođe, korištenje intrauterinih uložaka odnosno spirala kao vida kontracepcije takođe povećava rizik od vanmaterične trudnoće. Različite studije su dokazeale da i pušenje ima direktnu povezansot sa nastankom vanmaterične trudnoće.

Sadržaj [sakrij]
1 Tubarna trudnoća
2 Tubarni abortus
3 Ovarijalana trudnoća
4 Abdominalana trudnoća
5 Cervikalna trudnoća
6 Još pogledatiTubarna trudnoća [uredi]
Zavisno od lokacije trudnoće u jajovodu ishod tubarne trudnoće može biti različit. Ampularne trudnoće, koje su ujedno i jačešće obično završavaju tubarnim pobačajem bez ruptura, dok trudnoće u istmičnom dijelu jajovoda ili u intersticijskom dijelu obično dovode do ruptura. Zavisno od dijela tube u kojem se jajna ćelija smjestila, trudnoća može naprdovati i 6 do 8, a ponekad i 12 sedmica.


Tubarni abortus [uredi]
Začetak koji je strano tijelo za tubu dovodi do kotrakcija jajovoda koji ga pokušava istisnuti. Ovo dovodi do jakih bolova u donjem dijelu trbuha. Krvarenje koje nastaje kao posljedica djelimičnog odlubljivajna placente stvara hematocelu. Pacijentica osjeća slabost, vrtoglavicu postoji sukrvičasti materični iscjedak.


Ovarijalana trudnoća [uredi]
Ovarijalna trudnoća nastaje zbog poremećene peristaltike jajovoda. Klinička slika je uvelike slična tubarnoj trudnoći, ali sa bržim razvojem.


Abdominalana trudnoća [uredi]
Prema načinu nastajanja može biti primarna i sekundarana. Kod primarne se oplođenje i usađivanje jajne ćeije od početka dešava u trbušnoj šupljini, a kod sekundarne se oplodnja desila u jajovodu, ali je pri kontrahovanju jajovoda odbačena u trbušnu duplju gjde se naknadno i usadila. U biti, ovo je veoma rijetka pojava. Za razliku od tubarne trudnoće abdominalna trudnoća može se nastaviti i duže zbog povoljnijih uslova u trbušnoj dupljiu odnosu na jajovod. U literaturi su opisani slučajevi da se trudnoća razvijala do samog termina za porod i uspješno je završavana carskim rezom.


Cervikalna trudnoća [uredi]
Iako nije vanmaterična trudnoća spada u grupu ektopraktičkih trudnoća. Ova trudnoća je veoma opasna zbog dramatične kliničke slike i činjenice da cerviksnema sposobnost zaustavljanja krvarenja kontrakcijom. Trudnoća se razvija u sluznici vrata materice koja nije pripremljena za trudnoću. karakterišu je jaki bolovi, obilno krvarenje. Ako je trudnoća preko 8 nedjelja obićno završava histerektomijom odnodno potpunim hirurškim odstranjenjem materice.


Još pogledati [uredi]
Trudnoća

Preuzeto sa: "http://bs.wikipedia.org/wiki/Vanmateri%C4%8Dna_trudno%C4%87a"
Kategorije: Medicina
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
MONIKA
Catch Me If You Can


Pridružen/a: 21. 08. 2007.
Postovi: 2599

PostPostano: sri pro 12, 2007 4:11 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

evo, otvorila sam ovu temu da vam skrenem pozornostna tu vrstu trudnoće i da se malo informirate o njoj. Manje - više sve imate po jedno djete i vjerojatno ćete još biti trudne, pa ne bi željela da vam se dogodi kao meni. Ja nisam ništa znala o tome, a nije me ni zanimalo jer sam sam mislila da se to neće dogoditi meni, kao to imaju drugi. Vanmaterična je jako opasna i žena može umrijeti od unutarnjeg krvarenja - ja sam npr. došla u zadnji trenutak nakon što sam se onesvijestila i izgubila toliko krvi da sam morala primati krv. Dobro je kad se takva trudnoća skuži pa se može operativnim putem odumrli plod izvaditi i spasiti jajovod (obično tu zapne). Kod mene je slučaj bio takav da mi je prva menga nakon te oplodnje (do koje ne znam kako je došlo jer smo se pazili s obzirom da sam imala spontani prije toga) kasnila nekoliko dana, a sljedećih mjeseci došla redovito. Znači malo mi je kasnila u travnju, a u svibnju i lipnju došla normalno. Nekoliko dana nakon te zadnje menge počeo me jako boljeti trbuhi malo sam krvarila, ništa posebno, ali kasnije je bol prešla na ramena. Rodila sam dva puta prirodnim putem i mogu dosta podnijeti bol, ali ova bol je nepodnošljiva. Nakon toga sam se onesvijestila ( i to na kao na filmu) tako sam udarila glavom o pločice da sam se odmah i osvjestila. U bolnici se ne sječam što se događalo nego su mi druge žene ispričale da je nastala strka, tražila se krv, doktori, sve se rastrčalo, a ja da sam izgledala ko mrtvac, potpuno bijela u licu. Operacija se izvršila laparaskopski, znači bez rezanja, samo tri rupice. Jedna u pupku i sa svake strane još po jedna. Kroz jednu ide kamera, drugu škare i treću vade jajovod koji je u mom slučaju prsnuo. Poslije još nekoliko dana jako bole ramena, dok se sva ta krv ne isčisti. Mada moja priča nije baš bajna, gospođa koja je bila sa mnom u sobi je prošla još gore. Isto se onesvjestila kod kuće i njezin desetogodišnji sin je nazvao doktoricu koja ju je pregledala i rekla neka odleži i da će proći. Kako joj i dalje nije bilo dobro mali je otišao susjedima po pomoć i isto je došla u zadnji čas. Da nije bilo malog ne bi bilo ni nje. Nažalost kod nje je izljev krvi bio još jači i nije samo otišlo u ramena nego i na pluća, tako da kad joj više nisu mogli pomoći u gin. bolnici poslali su je u Klenovnik u bolnicu za plučne bolesti. Ne znam što je bilo kasnije, ali prema riječima doktora vidjela sam da nije dobro.
Eto, znam da vam ovo nije lijepo čitati, pa se zato informirajte što više o tome da bi na vrijeme uočili, jer se onda može spasiti ( bebicane, ali ženino zdravlje).
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
MONIKA
Catch Me If You Can


Pridružen/a: 21. 08. 2007.
Postovi: 2599

PostPostano: sri pro 12, 2007 4:14 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

zaboravila sam reći, test za trudnoću ne otkriva vanmateričnu.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
anilokin
Početnik
Početnik


Pridružen/a: 10. 08. 2008.
Postovi: 1

PostPostano: ned kol 17, 2008 9:26 am    Naslov: Citiraj i odgovori

logirala sam se na ovaj forum nakon što sam čitala ove postove.Puno nas u želji za što većim znanjem što nam se događa surfamo i tražimo slične sudbine i nadamo se da ćemo naići na neke nove podatke!


Monika je napisala
Citat:
zaboravila sam reći, test za trudnoću ne otkriva vanmateričnu.


Naime nije istina da test za trudnoću ne otkriva vanmateričnu trudnoću!
Prije par mjeseci krvarila sam dvadesetak dana,krvarenje je došlo normalno kao menzis ali je trajalo ,otišla sam na pregled di mi je doktorica rekla da napravim test jer je sumnjala na vanmateričnu trudnoću,ujutro je test bio pozitivan istog dana laparoskopski su mi otstranili ljevi jajovod u kojem je bio plod!Kažu da simptomi vanmaterične između ostalog su jaki bolovi naime ja nisam imala nikakvih bolova ni probadanja samo krvarenje!
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
MONIKA
Catch Me If You Can


Pridružen/a: 21. 08. 2007.
Postovi: 2599

PostPostano: sri kol 27, 2008 9:40 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

ispravit ću se, krivo sam se izrazila. Test za trudnoću može otkriti vanmateričnu, ali može ostati i negativan. Što se tiće bolova, ne bi ih nikom poželjela, a ni ne želim se baš prisjećati tog dana jer me malo djelilo od smrti, a bol je nepodnošljiva - najviše bole ramena, kao da vam netko hoće išćupati obje ruke. Meni je od tog unutarnjeg krvarenja trbuh bio tvrd kao kamen i napuhnuo se kao da sam u sedmom mjesecu trudnoće.
Anilokin je imala bar tu sreću u nesreći da je došla na vrijeme i nije joj jajovod puknuo, pa nije bilo unutarnjeg krvarenja i jakih bolova. Ja nisam ništa prije krvarila, sve mi se dogodilo isti dan.
_________________
Moji anđeli
http://picasaweb.google.com/lastavica69/MojiAnEli02
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Panda Forum -> O trudnoći Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.
platnene pelene za bebe
 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
HR (Cro) by Ančica Sečan
Designed by:low cost hostingMilan Hotel
Moje dijete
Ana forum
zubic vila